mandag 7. mars 2011

Search engine optimization (SEO)

Charlotte S. H Jensen har en personlig blogg hvor hun skriver om kulturarv og den digitale verden. I tillegg mikroblogger hun på twitter under @charlotteshj. I forrige gikk debatten om nettustillinger og i den forbindelse fikk jeg spørsmålet @ hvad tænker du om  på  ? Dette er ikke noe jeg har arbeidet noe særlig med, men her kommer et svar.

SEO er en forkortelse for search engine optimization eller søkemotor optimalisering. Dette begrepet brukes om de tiltakene eller den prosessen som ligger til grunn for å bli mer synlige i søkemotorer. Å være mer synlige er stadig viktigere i kampen om brukerne. Spesielt i museumsverden hvor vi arbeider hardt for hver besøkende. Å bli mer synlige, SEO, kan man få til på flere måter. SEM - search engine marketing, hvor man kjøper seg bedre plass. Men det finnes også andre måter å bli mer synlig når man søker. For å forstå dette må man sette seg inn i hvordan en søkemotor fungerer.


Søkemotorer som Google og Yahoo bruker en spesiell type programvare kalt web crawler, ants, automatic indexers, bots, web spiders, web robots eller web scutters. Disse programvarene "kryper inn på nettsidene for å lese av innholdet og systematiserer de i automatiske indeksfiler. Dette skjer automatisk. Hvordan din side kommer opp i et søkeresulatat avhengiger av hva slags tekst som ligger i HTML-koden. I mange tilfeller vil det være fruktbart å gjøre endringer for å komme bedre ut. Dette kan man gjøre ved å gå inn i koden og legge til de ordene som er viktig for din museumsvirksomhet eller nettutstilling eller ved å bruke verktøy på internett som Googles webmaster tool. Hva web crawlers-programmene leter etter kan variere fordi algoritmene de bruker skifter. Et sted å starte hvis du er usikker på om du har et effektivt nettsted vil kanskje være å overvåke trafikken på nettstedet.

På denne bloggen bruker jeg google analytics og statcounter. Jeg har skrevet litt om dette tidligere under analyse av bloggen. Hvor kommer brukerne på nettstedet fra? Hvilke søkeord bruker de for å komme dit, eller kommer de kun via lenker på andre sider?

Jeg mener at dette er noe alle som ønsker nettstedet sitt besøkt bør sette seg inn i. Det er litt som veiskilting. Er det ikke skilta til museet er man avhengig veibeskrivelser andre steder.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar